tisdag 2 november 2010

Våra dagar på Drottning Silvias barnsjukhus

Ska försöka att berätta lite hur det va när vi va inlagda på avd 327.
Kom till Göteborg redan på söndagkvällen och sov en natt hos min syster med sambo som va snälla att upplåta soffan till oss för att vi skulle slippa åka i ottan på måndagen. Vilket jag nu kan säga att jag är väldigt glad för på måndagmorgonen när vi tog spårvagnen till sjukhuset så va det väldigt glatt på vägen bitvis.

Kom i alla fall i god tid till röntgen och eftersom det endast va en buköversikt som skulle göras gick det snabbt även om Saga inte helt ville va med på det hela.
Sen upp till avd. där vi fick vänta ett tag. Sen prata med en sköterska och då visste hon inte att vi skulle läggas in och det fick jag förklara att det visst va tänkt så.
Vi fick komma in på ett rum som vi till en början fick dela med en liten tjej som ramlat över diskmaskin och där fallit så illa på bestikkorgen där en vass kniv stack upp att hon fått kniven rakt in i bröstet eller ja den hade tagit snett som tur va och därför missat både lungorna och hjärtat. Vilken tur i oturen kan man säga. Dock så fick de senare flytta över till ett annat rum då det va lugnt på avd. och fanns plats så alla kunde få ligga själva på sina rum.
Senare på måndagen fick vi prata med dr och han pratade lite om olika sätt att finna ut problemet. Hade dock inte set röntgenplåtarna när han va inne hos oss men så fort han hade gjort det kom han och pratade igen. Det stod väldigt mycket avföring långt upp på höger sida i början av tjocktarmen, det svåraste stället att komma åt på med lavemang. Hon sattes i alla fall på lavemang x 3 men endast 0,5 l per gång, vi som gett upp mot 2 liter. Men då inte varje dag och endast en gång per dag då.
Men eftersom resultatet inte blev så bra som man hoppades så kallade man sen på tisdagen upp tarm och stomi teruapeten. Då fick vi prova med påslavemang, ja de är som en dropppåse som man fyller med vattenlavemanget och sen kopplar till en kateter som man för upp i rumpan precis som innan men man låter ca 300 ml rinna in och sen tar man ur kateterna och Saga får sitta på pottan eller toan. Sen göra man samma sak en gång till och så är den omgången klar. Det tar en stund med pottsittningen men går ändå smidigare än med spruta kan jag tycka.
Det enda som vi hade att göra på dagarna där va att ge lavemang så dagarna blev ju lite långa. Vi promenerade en stund varje dag men det va inte lätt med mina fogar men något fick man ju göra. Saga lekte i lekrummet på avd. och där va spisen klart favoriten. Sen gick hon en del med dockvagnarna som fanns där. Va ju långa korridorer att gå i.
Hon sov relativt bra på nätterna med så det va inga större problem för henne att va på sjukhuset. Dock åt hon väldigt lite och dåligt de första dagarna men det tyckte de inte va så konstigt med tanke på hur hon såg ut i magen.
På torsdagen så gjordes buköversikten om. Den va bättre men inte helt okej men så godkänd att vi fick åka hem för att komma tillbaks på söndag för att ligga in till måndag då vi ska röntgas igen. Sen kunde vi kanske få åka hem på måndag em om man inte ville ha en ny bild på tisdagen. Det får vi reda på först på måndagen. Man hoppas på att kunna se va problemet är. Det kan va så att tarmen är för lång, för varierande tjocklek på osv. De hade lite olika teorier men inget som va hundra än. Om man inte ser något på måndag så blir nog nästa steg en bioskopi av tarmen annars kan vi räkna med en op. av något slag.





Väl hemma nu så ska Saga ha 2-3 lavemang om dagen. Det är lite pyssel men Saga verkar må så mycket bättre. vi har ju alltid tyckt hon överlag är en glad och lätt tjej men nu är hon än mer nöjdare och hon sover så mycket bättre på nätterna även om jag inte klagat innan heller eftersom det enda man behövt göra är att stoppa om henne och ge henne en napp men nu så vaknar hon inte upp titt som tätt utan sover nästan hela natten, ja en gång är nog det vi fått gå upp det sista. Hon får bättre sömn och på dagarna är hon inte lika gnällig framåt em. Jag tror ju helt klart att hon haft magknip nattetid som gjort att hon vaknat till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar