torsdag 4 november 2010

Att ge lavemang

Att ge Saga lavemang tar en del tid varje dag men i gengäld så märker vi att vi fått en gladare och nöjdare tjej här hemma.
Vi måste säga att vår tjej är otroligt duktig och tålig.

Jag ska försöka förklara hur en lavemang omgång går till. Vi blandar till en ljummen koksaltlösningsom vi sen fyller dropppåsen med. Till dropppåsens slang kopplar vi sen en kateter av storlek 20 mm och en längd på 40 cm.
Vi för sen in katetern så långt upp i ändtarmen vi kan, helst ska hela in eftersom vi då kommer åt bäst högt upp i tjocktarmen där problemet sitter. Det bästa är att hon ligger på höger sida men eftersom det är svårt att få in katetern då så brukar jag börja med att hon ligger på rygg och sen vända henne till höger sida. När katetern är på plats så släpper men på klämman som hindrat vattnet att komma, ja ofta får man låta lite spolas in när man för in katetern eftersom det då går lättare. Man låter ca 300 ml rinna in och tar sen ut katetern. Saga vet då vad som gäller och sträcker med en gång armarna mot en så man kan ta henne till toastolen där hon sen sitter en bra stund innan man gör samma procedur ännu en gång innan det är färdigt för den gången. Men det är otroligt hur fort de lär sig för hon kan även nu visa när hon känner sig färdig på toan.... i dag tog hon en toarulle och gav till mig för att visa att det minnsan va dags att torka sig.

Katetern som vi använder

Dropppåsen som fylls med koksaltlösning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar